Украинската армия се изтегля от Авдеевка

Украйна
15:54 - 16 Февруари 2024
2560
Украинската армия се изтегля от Авдеевка

Официално украинските сили обявяват изтегляне от Авдеевка, по-специално от югоизточните позиции в покрайнините на града. За оттеглянето съобщава командващия оперативно-стратегическата група "Таврия" бригаден генерал Александър Тарнавски.

"Ние държахме тези позиции толкова, доколкото това беше възможно ефективно да се сдържа и унищожава врага, заявява Тарнавски.

Той изрично обяснява, че решението е взето с цел съхраняване на личния състав и подобряване на оперативната обстановка. Тактически заемането на тези позиции не дава на врага стратегическо преимущество и не променя ситуацията в рамките на отбранителната операция в линията Авдеевка.

Към момента продължава прегрупирането на войските, попълването на запасите и заемането на нови позиции от страна на украинските войски. Провежда се и планово подсилване на подразделенията там, съобщава още Генералния щаб на украинската армия. 

За изтеглянето на украинските въоръжени сили от Авдеевка писаха както руски, така и по-важното украински военни коментатори от два дни. Украинският военен аналитичен проект DeepState съобщи в четвъртък вечерта, че руснаците са издигнали знамето си над укрепената зона "Зенит" в южната част на града. Също от там дойдоха съобщения, че има обкръжени и евентуално пленени украински части.

Че руските войски могат да превземат Авдиевка в района на Донецк предупреди вчера и координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Основно той отдаде това на липсата на боеприпаси сред украинските сили.

На ситуацията в Авдеевка бе посветен и днешният анализ на Института за изследване на войната (ISW), който следи ежедневно ситуацията на фронта.

Щурмът на руската армия в Авдеевка започна в началото на октомври миналата година.