Украинската армия се похвали с напредък към Мелитопол

Украйна
17:03 - 14 Юли 2023
2052
Украинската армия се похвали с напредък към Мелитопол

За една седмица украинските сили са напреднали с над 1700 метра в посока Мелитопол, Запорожка област. Това съобщи полковник Николай Уршалович - заместник-директор в един от отделите на Националната гвардия на Украйна.

Подразделенията на 15-а бригада "Кара-Даг" на Националната гвардия са се придвижили на юг и югоизток в сътрудничество с Въоръжените сили и с танкова поддръжка, уточни Уршалович, цитиран от ArmyInform на 14 юли.

"Нашите части напредват през гъсти вражески минни полета на подходите към позициите си и под силен огън, включително 213 удара от многоцелеви ракетни системи, танкове и артилерия и шест въздушни удара през последната седмица", каза той.

Полковникът заяви също, че руските войски се опитват да контраатакуват, за да си върнат загубените позиции, но са отблъснати.

Други формирования на Националната гвардия са разположени в направленията Сиверск и Авдеевка (Донецка област), където се отбраняват срещу руски атаки, каза Уршалович.

На 13 юли заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи за успешни настъпления по южната фронтова линия, особено в секторите Новоданиловка-Балка Широка и Мала Токмачка-Новопокровка.