Украински музиканти просълзиха Станишев и Шолц в Берлин (СНИМКИ)

Твърд курс към евтина възобновяема енергия и плътно зад Украйна поеха евролидерите от ПЕС

Политика
16:07 - 15 Октомври 2022
3015
Украински музиканти просълзиха Станишев и Шолц в Берлин (СНИМКИ)

Известният украински квартет "Мрия" гостува на конгреса на ПЕС в Берлин и просълзи европейските лидери - начело с германския канцлер Олаф Шолц, бившия премиер Сергей Станишев, новия президент на ПЕС Стефан Льовен и още куп министър-председатели и европейски депутати.  

С пълна подкрепа за Украйна в отбраната срещу Русия ПЕС декларира, че санкциите срещу Москва ще продължат наред с отбранителните доставки за Киев.

"Тези мъже и жени, които рискуват живота си в Украйна, често плащат с най-високата цена да са борят не само за своята, но и за нашата свобода. Дневният ред на Путин не е само тази война обаче. Той има за цел да организира орките си така, че да превърне нашия свят в неговия свят. Няма да стане, няма да го допуснем", каза под бурни аплодисменти зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс.


Тимерманс с ярка реч пред делегатите на ПЕС конгреса 

Същата теза изрази и германският канцлер Олаф Шолц, който заяви, че изборът пред Европа днес е - между демокрацията и автокрацията. Акцентът от речта му падна върху категоричното намерение за засилване на отбранителните способности на ЕС, включително и съвместно с НАТО, като постави особен фокус върху присъединването на Швеция и Финландия към Алианса и съвместния проект за нова, общоевропейска система за противовъздушна отбрана на Стария континент. 

Всички европейски лидери от лявото политическо семейство се обединиха около тезата, че наред с помощта за Украйна, Европа трябва да продължи със зеления преход, да осигури енергийни помощи за гражданите си, да наложи таван на цените, да издейства допълнително облагане на големите енергийни компании, а заедно с това да пребори вълната на екстремизъм, краен национализъм и крайнодесни партии, завладяващи публичния й живот. С една цел - осигуряване на правата и свободите на европейците. 

"Никога не вярвайте на някой, който ви казва, че левицата е демоде", каза още Тимерманс пред другарите си.

А новият президент на ПЕС, който наследи тежкия пост от Сергей Станишев - шведът Стефан Льовен, отбеляза, че за страни като Полша и Унгария, които не пазят във вътрешните си политики общоевропейските ценности трябва да бъдат подложени на санкции. 


Льовен пое ПЕС в турбулентен за ЕС момент 

"Във време на кризи става още по-очевидно, че социалдемократическите идеи за равенство и солидарност са всъщност отговорът за всички предизвикателства, пред които Европа и преди, и сега е изправена. Защото всъщност никой не може да се справи сам. Ние имаме нужда един от други", каза бившият шведски премиер. 

Той не просто говори за крайната десница, която увеличава подкрепата си на Стария континент, като посочи Италия и Швеция, но и отбеляза:

"Не бива да допускаме демокрацията да продължава да се руши отвътре. А тръмпизмът никога не трябва да се допуска във вътрешността ни, в сърцето на Европа". 

"Затова стоим плътно, заедно зад Украйна - в нейната борба за демокрация. Алтернатива няма. Ако не се приложи правото, ако не се движим спрямо международните норми, тогава беззаконието ще победи. И въпросът е: "Кой е следващият"?

Затова и ЕС трябва да е единен в позицията си за войната", предупреди Льовен. И призова левицата не просто да работи за енергийната диверсификация на Европа и откъсването й от зависимостите й от Русия, но и да "измъкне енергийните оръжия от ръцете на Путин". 

Испанският премиер Педро Санчес пък смята, че това може да се случи само с изграждането на нови газови връзки и интерконектори на територията на целия ЕС. 

Предаването на поста президент на ПЕС между Сергей Станишев и Стефан Льовен мина под знака на куп комплименти за работата на българския политик начело в продължение на повече от 11 години.

Немският канцлер, например, отбеляза, че сега ПЕС готова да стане първа политическа сила на следващите европейски избори през 2024 г.

"И за това главната роля е на един човек, който направи много за успеха на нашето семейство. Истински европеец и политически лидер с опит. Благодаря ти, Сергей, за изключителната ти работа", каза Олаф Шолц. 

А докато европейските лидери чертаеха интензивно стъпките за преодоляване на кризите в Европа, балканският им колега - албанският министър-председател Еди Рама направи силно впечатление и на делегати, и на журналисти от целия континент с

огромния охранителен антураж, който го следваше на всеки сантиметър. Цели шестима гавази зорко пазят живота и здравето на Рама в центъра на Берлин, където мерките за сигурност и без тях са драконовски.  

Конгресът на ПЕС завърши с отбелязването на многохилядните протести в Иран от седмици насам след убийството на 22-годишната Махса Амини - ликвидирана от властите, заради това, че е носила хиджаба си неправилно. В нейна памет бе изпълнена и станалата емблема на гражданския бунт в Техеран от 2009 г. известна италианска песен "Bella, ciao", а евролидерите станаха на крака. "Защото борбата за правата и свободите не свършва с границите на ЕС".