Украински войници влизат в град Лиман

Махат руското знаме

Новини
18:10 - 01 Октомври 2022
4146
Украински войници влизат в град Лиман

Украинските войници влизат в град Лиман, важен железопътен възел в Източна Украйна, който бе под контрола на войските на Москва.

Това обяви украинското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. "Украинските военнодесантни сили влизат в Лиман, в Донецка област", посочва в Туитър министерството. В едноминутно видео, което придружава съобщението на ведомството, се виждат двама украински военни да развяват украинското знаме, а после да го окачат близо до табела с надпис "Лиман" на входа на града.

"Ние развяваме нашето национално знаме и го слагаме на нашата територия. Лиман винаги ще бъде част от Украйна", казва един от двамата военни и се усмихва, докато говори. Малко по-рано днес украинската армия заяви, че е обкръжила няколко хиляди руски военни в този град в Донецк - област, която вчера Русия анексира.

Областният управител на съседния регион Луганск Сергий Гайдай пък каза, че пред руските военни в Лиман има три варианта - да избягат, да умрат заедно или да се предадат на украинците. Ако руските сили изгубят Лиман, то това ще бъде нов военен удар за руската армия, претърпяла няколко военни неуспеха от началото на септември и  от започването на контраофанзивата на Киев в Южна и Източна Украйна, отбелязва Франс прес.