Украински журналист: Киев постепенно се връща към нормалния живот

Хората не падат духом, вярват в победата, казва Михайло Прудник

Новини
11:40 - 14 Май 2022
4056
Украински журналист: Киев постепенно се връща към нормалния живот

Няма вариант да си по средата по отношение на войната в Украйна, подчерта в интервю за предаването "Събота 150" политическият анализатор и журналист от Киев Михайло Прудник, ръководител на отдела за международна политика на новинарския Канал 5 и водещ на обзорното предаване "Часът отвъд Гринуич".

В края на януари Прудник прогнозира, че Русия ще нахлуе в Украйна.

Киев постепенно се връща към нормалния живот. Пак се движи градският транспорт. Работят магазини и супермаркети.

Някои стоки липсват, но не може да се говори за празни рафтове. Ръстът на цените е между 10 и 20 процента, все пак в страната се води война, отбелязва Михайло Прудник.

"Наистина, има сериозен недостиг на бензин, дизел и газ по бензиностанциите и често се образуват опашки, понякога километрични. Даже в някои случаи е просто невъзможно да се снабдите с гориво - просто няма. Причината са извадените от строя от руски ракетни атаки петролни складове в Украйна.

Цените на горивата се повишиха значително - почти два пъти. Това неминуемо води до по-високи цени на други стоки."

Руското нахлуване обедини украинците, казва Михайло Прудник. Знаем, че защитаваме земята си и свободната си воля. Вече няма руски войски край Киев, но  войната се усеща, допълва той.  

"От време на време се чуват сигнали за въздушна тревога в столицата. Русия продължава да обстрелва с ракети на практика цялата територия на Украйна. И хората са принудени да се крият в бомбоубежищата. В целия град и особено в околностите все още се поддържат контролно-пропускателни пунктове, извършват се проверки.

А по пътищата има противотанкови таралежи - метални конструкции като по времето на Втората световна война."

Украйна защитава всяка педя от територията си. Путин не успя да постигне бързи победи, но и не се отказва от войната, сега мобилизира скрити резерви, подчертава украинският анализатор. На какво се дължи яростната украинска съпротива?

"Путин грешно избра страната, която да нападне. Не мислеше, че украинците ще се бият толкова отчаяно за свободата си, за страната си.

Въпреки че свободолюбието на нашия народ е известно от древни времена, всяка книга по история съдържа факти за това. Очевидно пропагандата на Кремъл е сбъркала и е подценила украинците. Путин искаше да превземе Киев за няколко дни, не успя. В средата на април планираше да превземе източната част, отново провал. До 9 май трябваше да демонстрира победи, но ги няма. Освен това Путин предполагаше, че рускоезичното население ще посрещне руските войници с цветя. По време на войната няма нито един такъв случай."

Според Михайло Прудник подкрепата на Запада е изключително важна.

Путин смяташе, че може да раздели страните от ЕС и НАТО, но се случи обратното.

Дори онези държави, които имаха приятелски отношения с Русия, сега преразглеждат политиката си. Като Германия, от която започнахме да получаваме тежки оръжия. Благодарение на такава сплотена позиция и доставката на оръжия Украйна може да устои, убеден е журналистът.

"За нас е важна подкрепата на всяка една страна. Ясно е, че ни трябват тежки оръжия, за да отблъснем атаките на Русия. Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана, имаме нужда от авиация. Оценяваме подкрепата, която Съединените щати и Великобритания ни оказват. Но в същото време оценяваме и помощта от Източна Европа - от Полша, Словакия, Чехия и България. 

Много е важно, че Европейският съюз и Съединените щати налагат санкции срещу Русия. Те нанасят съкрушителен удар на военната машина на Путин."

Анализаторът допълва, че в Киев са учудени от позицията на Унгария и премиера Виктор Орбан срещу санкциите и за приятелски отношения с Русия.

"Всяка държава по света, всеки политик трябва да избере на чия страна е. На страната на злото или на доброто, на страната на демокрацията или на диктатурата, на страната на мира или в подкрепа на кървавата война. Няма вариант да си някъде по средата. Русия започна война срещу целия свят и от избора на всеки европеец зависи колко далеч ще се разпространи тя извън пределите на Украйна."