Украинските ВВС : Пилотите ни вече летят с F-16

Украйна
13:39 - 10 Ноември 2023
1908
Украинските ВВС: Пилотите ни вече летят с F-16

Украинските пилоти започнаха практическо обучение във въздуха на изтребители F-16. Новината обяви говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

Полковникът отбеляза, че обучението на пилотите от Въоръжените сили на Украйна на западните самолети върви по план. "Процесът е започнал и това е най-важното. Партньорите не искат да дават твърде много подробности за процеса на обучение. Но фактът е, че пилотите вече се обучават на F-16 директно във въздуха", заяви Игнат.

Представителят на ВВС уточни, че не всички украински пилоти, които се учат да управляват изтребители, летят с F-16. Някои от тях разчитат на инструктори, посочи Игнат, цитиран от "РБК-Украйна".

Няколко държави се съгласиха да предоставят на Киев изтребители F-16. Става дума за Нидерландия, Дания и Белгия.

Нидерландците пратиха първите самолети в Румъния, където започва обучение. В същото време и в САЩ се обучават пилоти.

Украйна ще получи трета дивизия Patriot, обяви още Юрий Гнат. "Сега имаме две дивизии Patriot на бойно дежурство. Беше обявено, че Германия ще подготви още един комплекс", каза той относно ПВО системите.

"Нуждаем се от повече системи за осигуряване на защита. Хубавото на Patriot е, че може не само да сваля самолети и хеликоптери на разстояние повече от 100, дори до 150 км, но и да сваля балистични ракети", обясни говорителят на украинските ВВС.