Уличният танцьор Крис Методиев - звезда в нов спектакъл на Музикалния театър

Трупата готви изненади за зрителите с премиерните постановки "Оперетно вариете" и „Ухание на пури и джаз“

Култура
18:23 - 21 Септември 2021
5314
Уличният танцьор Крис Методиев - звезда в нов спектакъл на Музикалния театър

Музикалният театър готви големи изненади за зрителите си през новия сезон, който стартира на 1 октомври с премиерния спектакъл "Оперетно вариете". Още тогава зрителите ще могат да се докоснат до един много различен спектакъл, в който оперетни ще са само част от танцовите номера, сред които кан кан, валс и други.

Солистите и балетът ще представят най-големите попхитове, които досега не са звучали на сцената на театъра. Те ще са в съпровод на Оркестъра на Музикалния театър. Във вариететния спектакъл ще са вплетени акробатични изпълнения, циркови илюзии и атрактивна мултимедия.

Сюжетът във вариетето се развива през погледа на уличен музикант – в ролята ще видим солиста на Балета Крис Методиев, който е и известен стрийт–танцьор. Публиката ще разбере за мечтите и стремежите му и ще стигне заедно с него до прозрението, че по-важно от богатството и славата е да дариш добро на човек в нужда. Затова и надсловът на спектакъла е „Предай нататък – подари мечта”.

Крис Методиев, който е известен стрийт танцьор, е солист на балета на Музикалния театър

"Имаме с какво да изненадаме нашата публика“, казва директорът на Музикалния театър оперетната и оперна прима Марияна Арсенова.“ "На 1 и 2 октомври театърът отваря врати за своята публика с „Оперетно вариете“. Това е една много различна програма, която, ако има успех, може да стане репертоарна в нашия афиш. На 30 и 31 октомври е премиерата на българския мюзикъл „Ухание на пури и джаз“ по „Великия Гетсби“ с режисьор Бойко Илиев. Музиката на композитора Сашо Младенов е написана специално за Музикалния театър”, отбелязва още Арсенова.

Крис Методиев в най-успешния мюзикъл на Музикалния театър "Фантомът на операта"


Българският мюзикъл „Ухание на пури и джаз” от Бойко Илиев е по „Великият Гетсби” на Фицджералд и сонетите на Шекспир. Преводът на романа е от Станимир Йотов на издателство „Пергамент прес“. Сонетите са в превод от Владимир Свинтила и са предоставени от издателство „Хеликон”.

Романът „Великият Гетсби“ на Фицджералд разказва историята на криминално забогателия Джей Гетсби и обсебващата му любов към красивата Дейзи Бюканън. Той е и лиричен разказ за епохата на джаза с целия й блясък и декаданс, разюздани мечти, амбиции и алчност. Това е история за неспирния бяг, в който всички ние сме увлечени, преследвайки химери, блянове и мечти. Изяществото, с което тази творба улавя духа на една отминала епоха и едно изгубено поколение по време на Голямата депресия, отдавна й е отредило място сред най-великите романи на 20 век.

Главният диригент на Музикалния театър Юли Дамянов и режисьорът Бойко Илиев представиха новия български мюзикъл "Ухание на пури и джаз"

"С композитора Сашо Младенов се опитахме да създадем мюзикъл, в който паралелно съжителстват романтиката и бурлеската. Енергията, която избухва в това следвоенно време (Първата световна война), ражда онази джаз-истерия, съпровождаща Сухия режим и сякаш Депресията намира своя лек. Прибавяйки Шекспир към Фицджералд се надяваме да вложим онази поетична нотка, която ни е така нужна, за да се избавим от неумолимия ход на времето. Времето, което Гетсби иска да върне, за да продължи оттам откъдето е спряло, когато с Дейзи са се врекли във вечна любов. И, когато любовта се оказва само една поредна прищявка на разглезените богати хора,остават само музиката и танците, за да запълнят онази болезнена празнина, която е останала от любовта”, споделя режисьорът Бойко Илиев за спектакъла.


Очаквайте на 1 и 2 октомври от 19:00 часа откриването на новия сезон 2021/2022 на Музикалния театър с вариететния спектакъл – ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ: Подари мечта

Режисьор – хореограф: Татяна Янева
Режисьор: Александър Мутафчийски
Диригент: Людмил Горчев
Сценограф: Пеньо Пирозов
Костюми: Яна Дворецка, Цветанка Петкова –Стойнова
Концертмайстор: Мария Кирова
Репетитор на солистите: Антоанета Алексиева
Репетитор на балета: Ивайла Хаджиколева
Мултимедия: Иван Липчев
Тонрежисьор: Инна Минкова
Отговорен корепетитор: Ана Ангелова
Корепетитори: Вяра Груева, Ваня Петрова, Румен Трайков
Помощник режисьор: Мартин Василев, Божанка Груева

Участват солистите: Людмила Козарева, Християна Лоизу, Десислава Николова, Владимир Грудков, Александър Панайотов и Денко Проданов. Балетът и Оркестърът на Музикалния театър. Солисти на Балета: Крис Методиев, Венета Гочева, Йоанна Стоянова. Със специалното участие на акробатична трупа ТАПИА и Маг Айвън.