Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Актуални новини
13:17 - 27 Май 2024
1582
Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна.

"Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и понякога я пресичат. Въпрос на време е да се случи отново. Затова призовавам съседните ни страни от НАТО, които не могат да ни предоставят средства за противовъздушна защита, да намерят начин да затворят небето над западните региони на Украйна от тяхна територия", посочи той.

Рустем Умеров приветства решението на Франция и балтийските страни да допуснат възможността за изпращането на военни части на НАТО в Украйна и поиска връщане на западните военни инструктори в страната му.

В една от заключителните си декларации парламентарната асамблея на НАТО призова страните членки, които предоставят военна помощ на Украйна, да отменят ограничението за нанасяне на удари по военни обекти на руска територия.