Умря Едит Гетова, "царицата на приватизацията"

Бившатазаместничка на Александър Божков в правителството на Костов си отиде след дълго боледуване

Спорт
20:35 - 09 Август 2024
7192
Умря Едит Гетова, "царицата на приватизацията"

След дълго боледуване почина бившата зам.-министърка на промишлеността в правителството на Иван Костов и легендарна национална състезателка и многократна медалистка от държавните първенства в България Едит Гетова. Това съобщиха от Българската федерация по баскетбол. Те се фокусират в некролога си именно върху спортната й кариера, въпреки че Гетова е популярно политическо лице в края на 90-те години.

Гетова е родена на 16 октомври 1955 г. в Дупница. В кариерата си облича последователно екипите на "Миньор" Перник (1973-1977) и "Кремиковци" София (1978-1986). Шампионка на България през 1977 г., четири пъти е вицешампионка - през 1975-а, 1976-а, 1983-а, 1984 година и бронзова медалистка през 1974-а. Полуфиналистка е в европейския турнир за Купа "Ронкети" през 1975-а и 1984-а, а през 1978 година участва на Европейско първенство с отбора на България.

Едит Гетова като зам.-министър в правителството на Иван Костов

След приключване на активна спортна дейност, Едит Гетова преминава през различните нива в държавната администрация, като достига до заместник-министър на промишлеността. Тя е дясната ръка на вицепремиера и министър на промишлеността Александър Божков, нашумял като "Мистър 10%". Именно Едит Гетова движи отрасловата приватизация по време на правителството на Костов. Конкретно тя прокарва сделката за продажбата на курорта „Златни пясъци“, харизан на ресторантьора Славчо Христов, собственик навремето на ресторант „Олимп“, откъдето идва и името на кръга, който събира като фокус активисти на СДС.

Едит Гетова и Александър Божков заедно с вещо лице и оценителка бяха обвинени в длъжностно престъпление, че са издали коменсаторни записи по Закон за обезщетение на собственици на одържавени имоти (ЗОСОИ) на един от бившите собственици на национализираната от комунистите фабриката „Струг-Вахан Енгибаров“ във Варна. Заради този скандал Гетова се сдоби с прякора Царицата на компенсаторките. Цената им е завишена цели 573 пъти – 26 171 300 нови лева, което се разбира в хода на следственото дело, а само печалбата от продажбата е 5,4 млн. долара. В крайна сметка, и тя и Ал. Божков са оправдани от съда.

След падането на правителството на Иван Костов, Едит Гетова е освободена като зам.-министър и изчезва от публичното пространство.

Едит Гетова е съпруга на бившия баскетболист на "Академик" София, а по-късно и президент на "Лукойл Академик" Владимир Боянов.

Поклонението пред тленните й останки ще се състои в неделя (11 август) от 13 часа в църквата "Свети Георги" в близост до "Петте кьошета" в София.