Умря най-противният холивудски актьор - изродът Робърт Блейк

Фаворитът на Дейвид Линч гръмна собствената си жена през 2001 г.

Култура
09:57 - 10 Март 2023
9786
Умря най-противният холивудски актьор - изродът Робърт Блейк

На 89-годишна възраст почина актьорът Робърт Блейк, може би най-отблъскващото лице в Холивуд, който на всичко отгоре застреля собствената си съпруга.

Известен е като главния герой от телевизионния детективски сериал "Барета" от 70-те години на миналия век и участва във филма на Дейвид Линч "Изгубената магистрала" от 1997 г., но кариерата му се срина след фаталния разстрел на съпругата му през 2001 г.

Той беше обвинен в убийство и оправдан, но по-късно е признат за отговорен за смъртта ѝ в граждански съд.

Блейк почина " спокоен, заобиколен от близките и приятелите си", съобщи семейството му.

В изявление, публикувано от племенницата му Норин Остин в четвъртък, се казва, че е починал от сърдечно заболяване.

Дребният грозник се прочува в ролята на убиеца Пери Смит в адаптацията от 1967 г. на романа "Хладнокръвно" на Труман Капоте.

Има роля и в сериала на NBC "Адски град" и е номиниран за "Еми" за филма на CBS "Денят на Страшния съд": Историята на Джон Лист.

Съпругата на Блейк, Бони Лий Бейкли, е била сама в колата на актьора в квартал Студио Сити в Лос Анджелис, когато е застреляна от упор.

Актьорът разказва на полицията, че я е оставил сама, за да се върне в италианския ресторант, където току-що са вечеряли, за да си вземе пистолета, който е забравил, и я е намерил мъртва.

Четири години след смъртта ѝ, включително една година, през която г-н Блейк чакаше процеса в затвора, журито в Лос Анджелис го призна за невинен за убийството ѝ.

По онова време се правят много сравнения с процеса срещу известния О Джей Симпсън, който 10 години по-рано е оправдан за убийството на бившата си съпруга в Лос Анджелис, съобщи BBC.

По-късно съдия по гражданско дело го осъжда да плати 30 млн. долара на децата на бившата си съпруга, което го принуждава да обяви фалит.

Той обжалва неуспешно, но успява да намали наполовина наказателната сума на 15 млн. долара.