Унгария блокира фонда за 20 млрд. евро на ЕС за Украйна

Топ
12:02 - 21 Юли 2023
2494
Унгария блокира фонда за 20 млрд. евро на ЕС за Украйна

Унгария се очертава като най-голямата пречка пред опита на Европейския съюз да създаде дългосрочен фонд в размер до 20 млрд. евро за поддържане на военните запаси на Украйна.

Става въпрос за плана, според който трябва да се заделят най-малко по 5 млрд. евро годишно през следващите четири години, за да се покрият разходите на държавите от ЕС за закупуване и даряване на оръжия за Украйна и за обучение на украинските сили. Този проект бе потвърден от топ дипломата на ЕС Жозеп Борел след среща с външните министри от блока, като ръководителят на външната политика на съюза отбеляза, че по-подробни обсъждания ще има в края на август.

По време на срещата обаче Унгария заяви, че ще се противопостави на фонда за 20 милиарда евро, докато Украйна не премахне най-голямата унгарска банка OTP от списъка на "спонсорите на войната". Това искане на Будапеща вече няколко поредни пъти беше представяно на най-високо ниво и заради него унгарското правителство блокираше няколко пакета помощи за Киев.

Докато OTP не изле от списъка на международните спонсори на войната, страната няма да разреши отпускането на повече средства за Европейския механизъм за мир, с който Брюксел субсидира доставките на оръжие за Украйна.

"Не можем да преговаряме за нов финансов ангажимент на Европейския механизъм за мир, преди да бъде решен въпросът с ОTP", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто в четвъртък, цитиран от "Политико".

Досега ЕС е отпуснал около 4 млрд. евро за военния фонд, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Само че ЕС иска да установи още по-постоянен източник на пари.

Стремежът за създаване на фонд за минимум 4 години е част от по-широките усилия на Запада да предостави на Украйна по-трайни гаранции за сигурност - дискусия, която доминираше на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. Борел каза, че 20 милиарда евро е "оценката на нуждите и разходите за нашия дългосрочен ангажимент за сигурност на Украйна".

Целта е да се постигне окончателно споразумение до октомври, когато лидерите на ЕС ще се съберат отново в Брюксел. Някои дипломати смятат, че дотогава позицията на Унгария може да претърпи развитие, пише "Политико".

"Нуждаем се от гаранции за сигурността на Украйна, а тези гаранции за сигурността работят най-добре, когато вървят ръка за ръка и са преплетени с това, което правим на европейско ниво", заяви германският външен министър Аналена Бербок.