Унгария уверила Швеция, че няма да я бави за НАТО

ЕС
14:33 - 30 Юни 2023
1420
Унгария уверила Швеция, че няма да я бави за НАТО

Шведският премиер е получил уверение от своя унгарски колега, че Будапеща няма да отложи присъединяването на скандинавската страна към НАТО, съобщава "Ройтерс".

Новината идва, след като стана ясно, че парламентът на Унгария ще отложи ратификацията на членството.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Финландия стана член на Алианса през април, но процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си постави за цел да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и макар да има силна подкрепа от други страни членки, като Съединените щати, досега Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.

Според график, публикуван в четвъртък, унгарският парламент няма да гласува членството на страната следващата седмица.

По-рано тази седмица член на унгарската опозиция заяви, че на заседание на комисията депутатите от управляващите партии не са подкрепили включването на гласуването в дневния ред за следващата седмица.

"Разговарях с министър-председателя Виктор Орбан вчера и той много ясно потвърди, че това, което ми каза последния път, все още е в сила", посочи шведският премиер Улф Кристершон.

"Унгария няма да забави по никакъв начин процеса на ратификация на кандидатурата на Швеция", подчерта той. Кристершон обаче не уточни дали думите на Орбан предполагат, че гласуването може да се проведе преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Запитан за международните протести тази седмица - включително пред шведското посолство в Багдад, след като мъж изгори Коран пред джамия в Стокхолм, Кристершон отвърна: "Мисля, че много хора имат причина да се замислят. Разбира се, абсолютно неприемливо е хората да влизат нелегално в шведските посолства в други страни".

"Също така смятам, че в Швеция трябва да се вразумим. Това е сериозна ситуация на политиката на сигурност и няма причина да обиждаме други хора", категоричен бе той.

Шведската полиция обвини мъжа, изгорил Корана, в агитация срещу етническа или национална група. Той определи себе си като иракски бежанец, който иска да свещената книга да бъде забранена.