Унгария мисли - задейства план в подкрепа на бизнеса

Работодателите спират да внясят осигуровки, а служителите - пенсионни вноски

Новини
16:17 - 23 Март 2020
2946
Унгария мисли - задейства план в подкрепа на бизнеса

Коронавирусът поставя на изпитание икономиката на всяка засегната държава. Нарушената бизнес среда може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове и дългосрочна загуба на растеж. Затова Европейската комисия разреши прилагането на извънредни държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката.

В България Народното събрание прие закон за извънредното положение. От гледна точка на бизнеса той не предлага достатъчно инструменти, които да защитят средните и малки компании. Сега законът получава втори шанс. След президентското вето в неделя, днес той отново ще бъде внесен за гласуване в парламента.

Заплахата за икономическа криза става глобална и другите държави в Европа вече взеха решения. Как се справят в чужбина? Вече описахме въвеждането на "Щит за икономическа стабилност" в Турция - план от 21 точки е да подпомогне средния и дребен бизнес, износа, работещи и пенсионери в условията на пандемия от коронавирус. С пакета от над $15 млрд. (100 млрд. лири) президентът Реджеп Тайип Ердоган въвежда извънредни мерки, като отлагане на плащанията на ДДС, социални осигуровки и кредити на фирми. Подкрепени са и възрастните - с вдигане на пенсията, раздаване на безплатни защитни средства и грижа по домовете за самотноживеещите.

Драстични мерки в защита на бизнеса предприе и Унгария. 13-ата най-посещавана туристическа дестинация в света задейства кризисен план с мотото "месото е опряно до кокала".

Той е съсредоточени в подкрепа на най-пострадалия от коронавируса бранш, който в началото на годината беше на върха, а сега не съществува. Програмата е обявена на страницата на премиера Виктор Орбан във Фейсбук.

"Това са само първите спешни мерки, които ще бъдат последвани от нови", обеща Орбан.

В резултат на драматичния спад на трафика, първият хотел беше затворен в понеделник, като 75% от хотелите и курортите се затвориха през уикенда и до 95% през следващата седмица, прогнозира Золтан Гюлер. 400 хиляди души са застрашени в резултат на нарушаване на туристическата инфраструктура.

Най-важната цел е да се спестят работни места.

В тази ситуация двете най-важни задачи са да запазят живите туристически и хотелиерски бизнеси и да запазят работни места тук. Обявеният в сряда правителствен пакет служи за тези две цели, подчерта той.

Орбан припомни, че от 400 000 души, заети в сектора, 200 000 работят в хотелиерството, 100 000 в организиране на събития и фестивали, 60 000 в търговско настаняване, 40 000 в туристически агенции и други 100 000 работят директно в туризма, като такси и ПЪТНИК.