Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия

Русия
12:23 - 15 Февруари 2024
1767
Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия

Унгария блокира одобрението на последния пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия. Този път обаче причината не е противопоставяне на мерките спрямо Москва, а на тези срещу Китай, съобщават официални лица пред Файненшъл таймс.

ЕС се стреми да одобри 13-ия си пакет от санкции срещу Кремъл до навършването на две години от пълномащабното нахлуване в Украйна, което ще се случи на 24 февруари. Той ще допълни и пакета за финансова подкрепа на Киев в размер на 50 млрд. евро, и стъпката за заделяне на печалбите от замразените руски активи, за да отидат те в Украйна.

Вчера, 14 февруари, Унгария беше единственият противник по време на срещата на посланиците от ЕС, които иначе щяха да подпишат пакета от санкции, насочен срещу близо 200 души и организации от Русия, Китай и други държави, за които се смята, че подпомагат военните усилия на Москва. Такива са например Северна Корея, Иран и Беларус.

"Унгарците не се съгласиха заради китайските компании", включени в списъка със санкции, кава един от цитираните от Файненшъл таймс служители.

Унгария и нейният министър-председател Виктор Орбан неведнъж са забавяли или променяли мерките на ЕС, насочени към наказване на Русия или подпомагане на Украйна. Орбан едва вдигна ветото над 50-те милиарда евро за Киев, а също заплашва, че ако украинците не решат въпроса с унгарското малцинство в Закарпатието, няма да ги допусне до ЕС. Той е и против Украйна в НАТО. Друг служител, информиран за дискусиите, ги определя като "много плодотворен обмен". Посланикът на Будапеща е казал, че иска "да получи малко повече време, за да анализира съдържанието на предложенията". Говорителят на унгарския посланик в ЕС не е коментирал темата.

Предложението не е лишено от противоречия, тъй като в него се призовава за санкции срещу три китайски компании и една в Индия. Подобен ход миналата година беше блокиран от редица държави членки. Ако бъде одобрено, това ще бъде първият случай, в който предприятията в континентален Китай и Индия ще бъдат засегнати от санкции на ЕС.

Обсъжданията ще продължат, заявяват официални лица, и вероятно ще бъдат разгледани от министрите на държавите членки на заседанията през следващата седмица. Поддръжниците на пакета от санкции се надяват споразумението да бъде постигнато до следващата сряда, за да се спази крайният срок за отбелязване на годишнината от войната.

Междувременно на същата среща посланиците най-накрая постигнаха съгласие по правните текстове, необходими за стартирането на пакета на ЕС за подкрепа на Украйна на стойност 50 млрд. евро. След това пакетът трябва да получи одобрението на Европейския парламент, като парите ще започнат да постъпват в началото на следващия месец.