Унгария пуска Швеция в НАТО на 26 февруари

ЕС
11:21 - 20 Февруари 2024
831
Унгария пуска Швеция в НАТО на 26 февруари

Управляващата партия в Унгария е готова да одобри дълго отлаганата ратификация на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО на 26 февруари. Това обяви във Фейсбук председателят на парламентарната група на "Фидес" Мате Кочиш, съобщава "Блумбърг".

В събота премиерът Виктор Орбан също заяви в годишната си реч за състоянието на страната, че гласуването вероятно ще дойде в началото на пролетната сесия на парламента, още следващата седмица.

"Лидерът на парламентарната група на "Фидес" Мате Кочиш предлага унгарското Народно събрание да проведе окончателно гласуване за ратифициране на членството на Швеция в НАТО на 26 февруари, като обеща подкрепата на "Фидес" за предложението", добави говорителят на правителството Золтан Ковач в социалната мрежа X.

Това е окончателното одобрение, необходимо за влизането на Швеция в Алианса. Членството на скандинавската страна е от решаващо значение за военния съюз, за да подобри способностите да защитава източния си фланг, чиято дължина се удвои след приемането на Финландия през април миналата година.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО след нахлуването на руските сили в Украйна преди две години.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която все още не е одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.