Американски сенатори натискат Унгария да пусне Швеция в НАТО

Украйна
11:49 - 16 Февруари 2024
1176
Американски сенатори натискат Унгария да пусне Швеция в НАТО

Двупартийна делегация от Конгреса на САЩ ще посети Унгария в неделя, докато натискът върху Будапеща да ратифицира членството на Швеция в НАТО, когато парламентът се събере отново след зимната ваканция, продължава да се засилва, предава "Ройтерс".

Унгария е единствената страна от НАТО, която не е ратифицирала молбата на Швеция, процес, който изисква подкрепата на всички членове, влошавайки отношенията със Съединените щати и предизвиквайки безпокойство сред техните съюзници.

Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО през май 2022 г. в историческа промяна в политиката, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който има по-добри връзки с Русия от други държави от ЕС и повечето членки на НАТО, казва, че правителството му подкрепя присъединяването на Швеция към алианса, но въпреки това законодателството остава в застой.

Посолството на САЩ каза в изявление в петък, че сенаторите ще пътуват до Унгария "на мисия, фокусирана върху стратегически въпроси, пред които са изправени НАТО и Унгария".

Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който пряко засяга националната сигурност на Съединените щати, както и сигурността на алианса като цяло, каза този месец американският посланик Дейвид Пресман.

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО може да бъде ратифицирана, когато парламентът се събере отново в края на февруари, заяви парламентарната група на управляващата партия Фидес. Външният министър на Швеция каза в сряда, че очаква Унгария скоро да одобри молбата.