Унгария заплашва да съди ЕК

ЕС
12:22 - 12 Септември 2024
1137
Унгария заплашва да съди ЕК

Унгария е готова да съди Европейската комисия, съобщава "Ройтерс".

Страната настоява да ѝ се възстановят разходите за защита на външната граница на Европейския съюз, които Будапеща твърди, че възлизат на около 2 милиарда евро.

Премиерът националист Виктор Орбан затвори основен транзитен маршрут през Унгария за стотици хиляди мигранти, бягащи от войната и бедността през 2015 г., като засили подкрепата си в страната, но беше остро разкритикуван от много съюзници в ЕС.

"Готови сме да съдим Европейската комисия, след като тя е възстановила частично или изцяло разходите, направени от други държави членки, защитаващи шенгенската граница", заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гуляс.

"Унгария е похарчила два милиарда евро за защита на шенгенската граница през последните години, без да получи каквото и да било значимо финансиране от ЕС".

В понеделник Германия обяви планове за налагане на по-строги проверки по всички свои сухопътни граници в опит за справяне с незаконната миграция.

Контролът в широката зона на свободно движение - европейската шенгенска зона - ще започне на 16 септември и първоначално ще продължи шест месеца. Това е драстична промяна спрямо предишната политика на отворени врати на Берлин.

"Виждаме, че има промени в Европа", посочи Гуляс. "През 2015 г. унгарският министър-председател беше първият, който ясно каза, че ако ЕС не наложи правото на Общността и Шенгенското споразумение, тогава Шенген ще се разпадне".

Гуляс заяви, че решението на Берлин да наложи граничен контрол от понеделник означава, че Германия унищожава зоната за свободно движение в рамките на ЕС.

"Първо го унищожи, като не накара страните членки на ЕС ефективно да защитават външните граници, а сега го унищожава, като наложи контрол на вътрешните граници".