УНИЦЕФ: 2 от 3 украински деца е трябвало да напуснат дома си

Украйна
11:36 - 31 Октомври 2022
1469
УНИЦЕФ: 2 от 3 украински деца е трябвало да напуснат дома си

Над 4 млн. деца са изпаднали в бедност в Източна Украйна. Увеличението на бедните спрямо 2021 г. е с 19%, се казва в доклада на ООН. Според Нина Сорокопуд, специалист "Комуникации" на УНИЦЕФ, в Украйна половин милион деца освен тези 4 млн. ще са под чертата на бедност.

"2 от 3 украински деца е трябвало да напусне дома си. Срещнах се с хора, които са загубили всичко и са избягали в България. Те са под мирно небе и са по-спокойни. УНИЦЕФ е в Украйна от 1996 г., сега засилихме дейността си и опитваме да помогнем на най-уязвимите - децата. От началото на войната повече от 4 млн. души имат по-добра медицинска помощ. Помагаме и с обучението на децата. Повече от 400 000 деца получиха учебни материали, работим за достъп до пречистена вода и хигиенни условия. Сега те имат нужда от топли дрехи", посочи тя. И допълни, че преди месец УНИЦЕФ е доставила дрехи за 70 000 деца в Украйна.

"Където каналите за връзка с по-добре, местим децата. Помагаме на училищата със средства за дърва и ресурси. Децата трябва да имат достъп до качествено образование. 3,5 милиона деца заминаха зад граница, близо толкова останаха. Някои семейства нямат ресурс да си купят дори билет до България, за да избягат. Българският народ предостави голяма помощ на украинските бежанци", подчерта Сорокопуд.