УНИЦЕФ води украинчетата в българските школа

Свят
14:47 - 17 Август 2022
1850
УНИЦЕФ води украинчетата в българските школа

Започна информационната кампания "Добре дошли в училище в България". Тя се организира от Детския фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с Българския Червен кръст и неправителствени организации. 

Кампанията е в подкрепа на усилията на министерствата на образованието и здравеопазването за предоставяне на достъп до образование и здравеопазване за децата бежанци. Целта е да помогне семействата на бежанците да се запознаят със специфики на българската образователна система и стъпките, които следва да се предприемат за записване в българско училище. 

По официални данни, в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях продължават да се обучават онлайн в украинската образователна система, което ги лишава от възможността да се социализират. Досега, по информация на МОН едва около 530 деца от Украйна са записани в българската образователна система, като във Варна са подадени 350 заявления от украински семейства.  

Информационните срещи се провеждат на руски език и украински език, на 10 места в България. Юристи разясняват процедурите за записване децата, а експерти изясняват здравните изисквания при постъпване в детска градина и училище.