УНИЦЕФ: Войната в Украйна обрича 4 милиона деца на бедност

2,8 милиона от хлапетата са в Русия

Украйна
10:30 - 17 Октомври 2022
2183
УНИЦЕФ: Войната в Украйна обрича 4 милиона деца на бедност

Нахлуването на Русия в Украйна и нарастващата инфлация са довели до бедност за още четири милиона деца в Източна Европа и Централна Азия, което е с 19% повече от 2021 г. Това показват данните на нов доклад на УНИЦЕФ.

"Децата носят най-тежкото бреме на икономическата криза, причинена от войната в Украйна", допълват от Детския фонд на ООН.

УНИЦЕФ прави своите заключения въз основа на проучване на данни от 22 държави. Според доклада най-засегнати са украинските и руските деца.

"Близо три четвърти от децата, изпаднали в бедност тази година, са в Русия (2,8 милиона)“.  Два фактора обясняват тази ситуация: Русия има голямо население и според  УНИЦЕФ се очаква БВП на страната да спадне с 8%, вторият най-голям спад сред страните, включени в анализа.

Децата, живеещи в бедност в Украйна, са нараснали с още половин милион, което нарежда страната на второ място, следвана от Румъния с още 110 000 деца, които са изпаднали в бедност, отбелязва проучването.

"Децата в целия регион са застигнати от ужасните последици на тази война. Ако не подкрепим тези деца и семейства сега, рязкото нарастване на детската бедност почти сигурно ще доведе до загуба на живот, обучение и бъдеще", заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Хан.

Нарастващата детска бедност в Източна Европа и Централна Азия може да доведе до смъртта на още 4500 деца преди първия им рожден ден и до отпадането от училище на допълнителни 117 000 деца само през тази година, пише в доклада си УНИЦЕФ.