УНИЦЕФ, закрий се

Шефката на УНИЦЕФ дали знае как живеят майка и дете с 380 лева на месец?

Коментар
14:17 - 13 Юни 2019
6710
УНИЦЕФ, закрий се

УНИЦЕФ излезе с доклад за майчинството в България, което аз и като журналист, и като майка, смятам за пълна подигравка. Според документчето, издадено от подичнените на мадам Хенриета Фор, която управлява организацията, страната ни е на трето място в Евросъюза по най-добре платено и дълго майчинство.

Уважаема мисис Фор, вие, която живеете в Ъпър Ийст Сайд в Манхатън до Сентрал Парк, можете ли да кажете как се живее с 380 лева на месец? Не долара. Лева. Не можете. Още по-малко ще можете да сметнете месечните разходи за майка и дете с тези доходи. Защото в България може да се получават 90% от заплатата първата година, която е строго обвързана с осигурителния праг на родилката (обвързан за период от 2 години назад на всичкото отгоре), но втората е тотален фарс и помага евентуално за плащане на сметката за ток през зимата. Нищо повече. Тези чиновници от УНИЦЕФ, скалъпили унизителния доклад за България, знаят ли, че при осигурителен доход на майката от 800 лева, тя ще получава през първата година по закон 720 лева, но това е само пожелание на хартия? Не знаят.

Защото всъщност всяка българска родилка всъщност взима пари от държавата, за да храни себе си и бебето си, но за... 22 дни. Да, така е сметнала родината - пеленачето и майка му се хранят само в работните дни. В почивните съдбата им е да преживяват на вода от чешмата, разбира се, само в случай, че сметката към местното ВиК дружество е платена. Дотук добре, на хартия се водим с най-дългото майчинство в Европа. Но от УНИЦЕФ, които твърдят, че са изследвали условията за малките от 0 до 6 години и за техните семейства, няма как да са пропуснали факта, че за втората година у нас се предвиждат жалките 380 лева. И не, това не е доход само за издръжка на детето. Това е сумата, с която трябва да оцеляват и то, и родителката му.

Тези от УНИЦЕФ, които уж вече 60 години се борят с глада в Африка и помощите все не стигат до сомалийчетата с издутите коремчета и измиращите от тиф дечица в Руанда, дали могат да сметнат по колко лева се падат на ден за едно българче и неговата майка, за да ни сравняват с Швеция и Норвегия? 6 лева и 33 стотинки и още толкова за жената, която го е родила. Само да ги "светна", че дори тя да прежали стърженето в стомаха си и да се съгласи цяла година да носи скъсани дрехи, тези пари няма да стигнат дори само за храната на отрочето. И нещо повече, УНИЦЕФ бюрократи, срещу тези 380 лева тя няма право да се върне на работа. А дори да иска, няма къде да остави детето си, защото местата в яслата не стигат, не ще и стигнат, дордето не стане първи клас. УНИЦЕФ, самозакрий се с жалките си докладчета и върни парите за тях, дай ги на българската майка или по-добре - на умиращите от глад в Йемен.