Уникален! Търновец пусна софтуер срещу бандити и трудови злополуки

Станко Станков се амбицирал след бунта срещу циганите в Габрово

Техномания
11:57 - 30 Октомври 2019
2363
Уникален! Търновец пусна софтуер срещу бандити и трудови злополуки

Приложения за предпазване от трудови злополуки и разпознаване на агресивни хора е разработил Станко Станков. Великотърновецът е програмист, разработва софтуер за различни фирми, а в свободното си време пише приложения, които могат да направят живота ни малко по-безопасен.

„Помниш ли, преди няколко месеца в Габрово имаше бунт след един много нашумял случай в супермаркет. Там трима роми бяха нападнали магазинер. И понеже съм роден в Габрово, се замислих дали подобни ситуации не могат да бъдат разрешавани по-бързо. И написах приложение, което може да разпознава агресивни хора. Ако аз сега извадя нож и ти имаш в телефона си това приложение, веднага ще получиш сигнал, че съм разпознат като агресор, а ножът в ръката ми – като оръжие“, разказва Станко пред borbabg.com.

И допълва, че този софтуер, който представлява сложна математическа формула, може да бъде инсталиран във всеки телефон или компютър и освен че ще дава звуков сигнал, той ще праща сигнал и до органите на реда, до СОД, докъдето притежателят му реши. „Цялото нещо в магазина е продължило 8 минути. И вместо потърпевшите да чакат някой да се престраши или да се сети да позвъни в полицията, това приложение вече ще е изпратило сигнал докъдето трябва“, уточнява още програмистът, който разработва уеб приложения, прави уеб дизайн, вградени системи, но най-вече разработва изкуствен интелект.

Такъв изкуствен интелект е и едно от най-новите приложения, които търновецът е измислил – за предпазване от трудови злополуки. Софтуерът му е предназначен най-вече за фирми с широки халета и много машини. „Въпреки че смятаме машините роботи за умни машини, човек може много сериозно да се рани на тях, ако за секунда изгуби концентрация. Или дори да се случи нещо много по-лошо от нараняването.

Така ми дойде идеята за специализиран софтуер, в който съм използвал изкуствени невронни мрежи, или иначе казано – изкуствен интелект. Вграден в телефон, в камерите за наблюдение, в компютрите, в машините дори, този изкуствен интелект предупреждава навреме, когато човек е в опасна близост до някаква такава машина. И машината получава сигнал и спира да работи, за да предотврати злополуката“, разказва Станко.

Новото приложение, което Станков разработва, е наистина уникално. То позволява всеки, който има това приложение, да изпрати до IP адрес изображение, кадър, клип, част от филм, картинка, снимка, каквото иска. „Пращаш един кадър например и искаш да знаеш болни ли са растенията на този кадър или пък какви животинки виреят около тези растения и съответно получаваш отговор.

Този специализиран софтуер прави видеоанализ на данните, които получава, и връща отговори на зададените въпроси. На практика можеш да питаш всичко за картинката, която те интересува“, обяснява Станко и допълва, че се е заел да прави софтуер за т.нар. „умни“, или автономни автомобили.

„Е, ние още не можем да караме такива коли, които сами се карат, но по света ги има вече. И това, което мога да вградя като софтуер в техните ужасно много компютри, които ги задвижват, е приложение за спасяване на пешеходци например. Когато колата „усети“ или „види“ човек на пътя, спира“, обяснява Станко, който в момента прави докторантура в Техническия университет в Габрово именно в тази сфера – „Изкуствени невронни мрежи за разпознаване и класификация на обекти“.