Уникум! Селфи с инструктора ще доказва, че сме кормували

У нас
15:24 - 18 Октомври 2019
2522
Уникум! Селфи с инструктора ще доказва, че сме кормували

Уникална идея на експертите - селфи на мераклията за шофьорска книжка с инструктора в колата ще е сред доказателствата, че часът за кормуване е действителен. Това е част от разработвания електронен контрол на часовете за шофиране на кандидат-шофьорите, разработван от Министерството на транспорта.

В телефоните на курсиста и инструктора се качва приложение, с което да се управлява процеса. Електронната система пък локализира автомобила и дава старт на часа. В края на кормуването тя отново локализира местоположението на колата, отчита колко километра са изминати, при каква максимална скорост, при какъв маршрут, кое упражнение е изработено. И се завършва отново със селфи, съобщи пред медиите Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите след среща на автоинструктори от цялата страна с министъра на транспорта Росен Желязков. На нея са обсъдени бъдещите промени в правилата на обучение и провеждане на шофьорските курсове.

Министърът обясни, че „новината” как държавата щяла да купува специални автомобили, на които да се провеждат изпитите, е менте.

„Чух някъде, че държавата била избрала марката, модела и вносител – глупости на търкалета! Няма такова нещо“, казал Росен Желязков.

Според Красимир Георгиев всички се съгласили, че в условията на интензивно движение, на лоша настилка и недостатъчен контрол е нужно да се увеличат часовете за управление, 31 часа кормуване не били достатъчни. Още повече, че работната група в МОН единодушно приела те да бъдат 42 часа.

Увеличените часове на управление на автомобил вероятно ще влязат заедно с електронната система за контрол, за да се избегне вероятността инструктори да вземат пари, а да ги изпълняват. В момента в различните автошколи цената на час кормуване е 18, 20, 25 лв.