Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове

Украйна
13:26 - 18 Ноември 2022
1919
Унищожена е инфраструктура за 100 млрд. долара в Украйна

На 100 милиарда долара се оценяват щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна от февруари насам. Това заяви украинският министър на финансите Сергей Марченко, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи е доста трудно да се изчисли пълния размер на пораженията, тъй като инфраструктурата е атакувана ежедневно.

По-рано европейският комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич отбеляза, че щетите върху енергийната инфраструктура на Украйна наближават критична точка, така че Европейският съюз работи непрестанно, за да подкрепи енергийните доставки на страната.

Участниците в специалната сесия на Общото събрание на ООН в понеделник приеха резолюция за съставяне на международен регистър на щетите, за които се предполага, че са причинени от Русия на Украйна, както и за признаване на необходимостта от създаване на механизъм за компенсиране на загубите.

94 държави гласуваха в подкрепа на документа, но инициативата не получи одобрение от други 97 държави.

През последните няколко седмици Русия нанесе поредица от удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна. Киев твърди, че е повредена до 1/3 от електроенергийната система на страната, а украинските власти предупредиха, че е възможен режим на тока поради ограничените доставки.