Университет плати на хакери откуп от $1,14 млн.

Наблюдава се огромен ръст на атаки, в които единственият заложник е информацията

Новини
18:59 - 29 Юни 2020
1931
Университет плати на хакери откуп от $1,14 млн.

Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лечение на COVID-19, съобщи, че е платила на хакерите откуп от 1,14 милиона долара след скрито договаряне, съобщи BBC.

На 1 юни престъпната банда Netwalker атакува Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

IT персоналът изключи компютрите в надпревара за спиране на разпространението на зловреден софтуер.

А хакерите позволяват на BBC да следи преговорите за откуп в чат на живо в „тъмната мрежа“.

Експертите по киберсигурност казват, че подобни видове преговори се случват по целия свят - понякога за още по-големи суми – въпреки съветите на правоохранителните агенции, включително ФБР, Европол и Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство.

Netwalker е свързан с поне две други атаки за износ на университети през последните два месеца.

На пръв поглед неговата тъмна уеб-страница изглежда като стандартен уеб-сайт за обслужване на клиенти, с често задавани въпроси (FAQ), оферта на „безплатна“ извадка от софтуера му и опция за чат на живо.

Но има и таймер за обратно отброяване, който тиктака до момент, в който хакерите или удвояват цената на откупа си, или изтриват данните, които са заразили със злонамерен софтуер.

На 5 юни Калифорнийският университет разбира, че вече е жертва.

След няколко дни пазарене и първоначално искан от хакерите откуп от 3 млн. долара, Калифорнийският университет предлага 1 140 895 долара. И на следващия ден 116.4 биткойни бяха прехвърлени в електронните портфейли на Netwalker, а софтуерът за декриптиране е прехвърлен на UCSF.