Управляващите забравиха 200 000 самоосигуряващи се

Политика
10:50 - 26 Ноември 2020
4276
Управляващите забравиха 200 000 самоосигуряващи се

Дебатът за републиканския бюджет за догодина продължава и днес в парламента, като се очаква до края на пленарния ден той да бъде окончателно подчетан. Днес се решава и отпадането на т.нар. кредитно наказание, което миналата седмица депутатите приеха и дадоха възможност на фирмите за бързи заеми да вдигнат мизата на плащане при неизрядните платци до над 2 пъти от взетата сума. Иначе мнозинството тази сутрин окончателно поряза над 200 000 самоосигуряващи се лица в страната. 

Депутатите от БСП настояха те и самонаетите да получат също по една минимална заплата като помощ заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса.

Надя Клисурска от БСП отбеляа, че самоосигуряващите се останаха извън обхвата на всички адекватни социално - икономически мерки, а от утре отново голяма част от хората със свободни професии ще останат без помощ.

Единствената мярка, от която те могат да се възползват, са безлихвените кредити.

"Към момента от тези 200 000 млн. лева осигурени от банките, са усвоени 90 милиона. Само 22 000 самоосигураващи се се възползваха от тази мярка кредити“, каза левият депутат и добави, че самоосигуряващиете са 187 хиляди с адвокати, еднолични търговци и хора на изкуството. Но предложението не бе прието. 

Депутатите записаха още в бюджета за следващата година ставката за нощен труд от 0,25 лв. скача на 1 лев.

Снимка: Агнес Методиева