Урсула фон дер Лайен: Подценихме коронавируса

Германският икономически министър заяви, че САЩ възприемат заплахата от вируса още по-лековато

Свят
14:35 - 18 Март 2020
2294
Урсула фон дер Лайен: Подценихме коронавируса

Подценихме кризата с коронавируса. Това призна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред вестник "Билд".

"Мисля, че всички от нас, които не са експерти, първоначално подцениха коронавируса. Но в същото време стана ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети дълго време", коментира Фон дер Лайен.

"Ние разбираме, че мерките, които изглеждаха драстични преди две или три седмици, сега трябва да бъдат предприети", добави тя.

Но Фон дер Лайен отхвърли използвания от френския президент Еманюел Макрон език, който сравни епидемията с война и нареди почти цялото население да остане по домовете си за най-малко две седмици.

"Аз лично няма да използвам това определение, но разбирам обосновката на френския президент, че коронавирусът е притиснителен враг", продължи тя.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп възприемат заплахата от вируса още по-лековато.

Според него епидемията вероятно в още по-голяма степен е подценявана в САЩ в сравнение с другите държави в Европа. По думите му никой обаче не иска американската икономика да изпадне в неконтролируема рецесия.