Урсула фон дер Лайен ще посети Молдова

ЕС
11:57 - 10 Октомври 2024
3507
Урсула фон дер Лайен ще посети Молдова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Молдова за разговори с прозападния президент Мая Санду в знак на подкрепа преди президентските избори в страната на 20 октомври и референдума за членство в ЕС. Това предаде агенция Ройтерс.

Мая Санду се бори за втори президентски мандат на избори, които се провеждат успоредно с референдума за вписване на членството на Молдова в ЕС като "стратегическа цел" в конституцията.

"Тази визита подчертава все по-близките отношения между Кишинев и Брюксел", посочват от кабинета на молдовския президент.

Санду, кошто категорично осъди инвазията на Русия в съседна Украйна, ръководи натиска на Молдова да се присъедини към ЕС и се надява да се присъедини до 2030 г. Бившата съветска република, сгушена между Украйна и членката на ЕС Румъния, започна официални преговори през юни за присъединяване към ЕС.

Социологическите проучванията показват, че Санду е фаворит за спечелване на изборите и има удобна преднина пред останалите 10 кандидата.

Отношенията на Молдова с Русия се влошиха през последните години. Прозападното правителство в Кишинев обвини Москва, че се стреми да го свали от власт и се намесва във вътрешните му работи. Москва пък обвини Санду и нейния екип в разпалване на "русофобия".