Урсула прие предизвикателството на Мелони - отива на Лампедуза

През седмицата Италия се оплака, че вече не издържа на мигрантския натиск, а премиерката покани председателката на ЕК да се увери на място за ситуацията

Новини
10:12 - 17 Септември 2023
2921
Урсула прие предизвикателството на Мелони - отива на Лампедуза

Очаква се председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети днес италианския остров Лампедуза, който е една от горещите точки на миграцията от Африка към Европа, предаде ДПА.

Местните власти на Лампедуза обявиха в сряда извънредно положение, след като около 5000 мигранти, рекорден брой, пристигнаха на острова за един ден.

Фон дер Лайен ще посети Лампедуза по покана на италианския премиер Джорджа Мелони, която ще придружи председателката на ЕК по време на визитата ѝ.

Мелони призова Фон дер Лайен да посети Лампедуза, за да придобие представа за "сериозността на ситуацията", пред която е изправена Италия, отбелязва ДПА.

Италианският премиер призова за незабавна операция на европейско ниво по спиране на плавателните съдове, с които се придвижват мигрантите. Ако е необходимо, да бъдат разположени военноморски сили, призова тя във видеообръщение от петък вечерта.   

Мелони и Фон дер Лайен през юни посетиха заедно Тунис, една от основните отправни точки, от които мигранти потеглят през Средиземно море към Европа, припомня ДПА.