Уругвайската столица остана с вода за 10 дни

Свят
15:08 - 23 Май 2023
1738
Уругвайската столица остана с вода за 10 дни

Жителите на уругвайската столица Монтевидео се молят за дъжд на фона на невиждана суша, която остави основния воден резервоар на града с вода само за десет дни, предава Ройтерс.

Малкото валежи и високите температури в южния регион на Южна Америка предизвикаха тежка суша през последната година, засягайки посевите в съседна Аржентина и предизвиквайки големи загуби на фермерите.

В Уругвай дефицитът на вода е най-лошият от 74 години, според официални лица. Това засяга доставките на хиляди домакинства и води до лошо качество на водата.

Нивата на водата в язовира "Пасо Северино", който обслужва повече от половината от 3,5-милионното население на Уругвай, са на "исторически ниски а", според държавната водна компания Obras Sanitarias del Estado (OSE), нивото е около 10% от капацитета.

Последните данни показват, че в него има около 6,2 милиона кубически метра вода, далеч от средните 60 милиона месечно. Всеки ден са необходими около 650 000 кубически метра за захранване на столицата.

Слабите валежи през последните дни "не промениха перспективите", каза OSE, въпреки че по-късно тази седмица се очакват превалявания. Метеоролозите казват, че са необходими 50 литра на кв.м дъжд всеки ден до юни, за да могат нивата на язовира да започнат да се възстановяват.

Намаляващите запаси от прясна вода в основния резервоар на страната принудиха обществената водоснабдителна компания в края на април да смеси доставките с вода от устието на река Ла Плата, което доведе до необичайно високи нива на натрий и хлориди.