US дрон мина над България в посока Донбас

Актуални новини
16:48 - 08 Ноември 2019
3068
US дрон мина над България в посока Донбас

Стратегически безпилотен летателен апарат на Американските военновъздушни сили RQ-4B Global Hawk е извършил петчасов разузнавателен полет близо до линията на съприкосновение в Донбас, по време на който на няколко пъти се е приближил до руските граници, предава руската агенция Интерфакс.

Маршрутът на полета на американския дрон до Донбас е минал през Гърция, България и Румъния. Той премина границата на Украйна на север от Молдова.

Това е първият полет на американския дрон RQ-4 Global Hawk над Донбас през ноември. Миналия месец е имало три подобни полета по линията на съприкосновение в Донбас и в близост до руските граници, включително на 8, 19 и 24 октомври.

Апаратът RQ-4 Global Hawk е проектиран да извършва стратегическо въздушно разузнаване дълбоко в противниковата територия за дълго време. Когато лети на голяма надморска височина, той е в състояние да изследва големи площи, да извършва разузнаване на точкови цели с висока разделителна способност и да предава разузнавателна информация в реално време.