US осиновителите броили $20 000 за двете българчета

Близнаците гладували с дни в семейството на ужасите, американците ги карали да бягат без обувки по чакъл

Крими
11:36 - 09 Август 2019
4443
US осиновителите броили $20 000 за двете българчета

Около $20 000 е струвало на Марк и Мелиса Макгрегър от Съмървил, да си осиновят двете близначета от България, които бяха открити недохранени и малтретирани в САЩ. Това съобщиха за BG VOICE източници от правосъдното министерство в България.

Според тях това била цената за услугите на консултантски фирми, които се занимавали с уреждането на осиновявания в чужбина.

Преференциални условия имало, когато някое дете е с увреждания, какъвто бил и случаят на едното от момиченцата, което било с умствена изостаналост.

От Министерството на правосъдието в България уточниха, че парите, които фирмите прибирали били основно за посредничество. Те задвижвали процедурите и подавали документите на кандидат-родителите.

Двете близначки са били осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Те са взети от американското семейство, след като е имало отказ от три български семейства.

Преди месец съседи на 56-годишния Мак и 40-годишната Мелиса открили едното от българчетата, вече на 14 години, далеч от къщата, в която живее. То било мръсно, босо, със сплъстена коса. Краката му били окървавени. Съседите я прибрали и я нахранили, след като то споделило, че не се е хранило с дни.

Пред социалните пък детето разказало за системния тормоз от страна на осиновителите си, който се изразявал в наказания, заключване в тъмни или твърде слънчеви стаи с часове и бягане без обувки по чакъл. Момичето било карано също да стои навън в студа, ако не се подчинява.

Други наказания включвали лишаване от храна - забрани към децата да се хранят със сурови зеленчуци като броколи и репички.

Наказанието влизало в сила, ако някое от децата си позволи да иска дреболии - като да се облече, да сложи обувките си или да си вземе душ.

Българчетата близначки имали забрана да искат допълнително храна, която се държала под ключ от родителите. Стаята на момичетата е описана от властите като неподходяща. В нея имало бетонен под с малко пружинено легло с тънък матрак, без възглавници и малко корито с разкъсани дрехи за всяко от момичетата.