US спецове: Млякото и месото водят до рак

Здраве
17:23 - 13 Юни 2019
4335
US спецове: Млякото и месото водят до рак

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) установи, че химични вещества, причиняващи рак, са налични в млякото, месото и дори в шоколадовите торти, продавани в САЩ. Докладът все още не е публичен, но плашещите данни от него изтекоха сред някои учени и достигнаха до медиите, пише bg-voice.com.

Части от проучването бяха представени през миналия месец на научна конференция в Хелзинки. В доклада се казва, че вещества от групата на перфлуорооктановата киселина, използвана за покритие на тигани и тенджери, се съдържат в редица хранителни продукти. Споменатите вещества се наричат перфлуорни и полифлуорни алкилати (PFAS) и се оказва, че присъстват в дневното меню на всяко семейство в Америка, без хората да подозират, че са вредни за тях.

Тези алкилати са над 5000 на брой синтетични вещества и като перфлуорооктановата киселина се определят като „вечни химикали“, защото се разграждат изключително бавно в околната среда и човешкия организъм. Те се използват не само за покритие на домакински съдове, но и в препарати за премахване на петна по дрехите, почистващи препарати, хранителни опаковки и дори в пяната на пожарогасителите.

За перфлуорооктановата киселина (PFOS) е известно, че е силен мутаген, т.е. може да образува ракови клетки. Доказано е въздействието й при възникването на рак на простатата, женските полови органи, левкемия.

Други алкилати от тази група са перфлуорооктансулфоновата киселина (PFOA) и още един полимер (GENX), създаден да замести перфлуорооктановата киселина, също използван за тефлоново покритие. Учените са открили, че двете съставки нарушават функцията на черния дроб.

Те водят до болести на щитовидната жлеза, а също и до увеличение на лошия холестерол и теглото, влияят на фертилността, действат отрицателно на хормоналния баланс и водят до развитие на ракови заболявания.

Вредните алкилати замърсяват почвата и въздуха, а оттам и храната и водата, които хората консумират. В изследването на FDA се посочва, че 14 от 91 изследвани проби с вода са били замърсени с тях. Освен това 50% от изследваните проби с месо и морски храни са били също замърсени.

В още по-подробен пример е описано, че алкилатите от групата PFAS били налични в месото и млякото на крави във ферма в Ню Мексико, намираща се само на 10 мили (16 км) от военна база, в която се използва пяна за гасене на пожари. „За разграждането на тези съставки, след като кравите са били изложени на действието им в продължение на месец, ще е необходим период от поне година и половина“, пише в доклада.

Установено е и че месото и млякото на кравите ще продължи да съдържа тези вещества дори и след като животните вече не са изложени на неговото действие. А водата в района на същата ферма е съдържала 35 пъти повече вредни алкилати от допустимото от агенцията по околна среда.

От FDA са изследвали и плодове и зеленчуци, продавани на пазар в близост до фабрика, произвеждаща полимера GENX. Oт 16 изследвани марули 15 били замърсени с него. И макар от FDA да считат резултатите за спорадични и за недостатъчни, се смята, че замърсяването с изброените вещества е повсеместно, различни групи за защита на околната среда посочват, че това не е така и че много от храните в магазините са замърсени. От FDA отговарят, че не са притеснени толкова за храни като месото, млякото или марулите, колкото за пакетираните шоколадови торти – те били със съдържание на вредните синтетични химикали 250 пъти по-високо от допустимото.

От FDA обещават също да създадат сайт за всички резултати от научните изследвания по въпроса, с което да отговорят на въпросите на хората. Защитници на околната среда призовават Конгреса да приеме федерален закон за перфлуорните и полифлуорните алкилати, а също и агенцията за околна среда да въведе допустими количества за питейната вода и храните.