Усилва се реакцията срещу Бруней, където ще убиват гейове с камъни

Известни личности призовават за бойкот на азиатската монархия

Новини
14:54 - 03 Април 2019
1805
Усилва се реакцията срещу Бруней, където ще убиват гейове с камъни

И американската топ тв водеща Елън Дедженеръс подкрепи бойкота на хотелите, собственост на султана на Бруней, след като малката азиатска държава въведе от днес наказателни мерки, включващи убиване с камъни и ампутация за различни видове престъпления.

От 3 април в малката монархия действа нов Наказателен кодекс, който предвижда убиване с камъни или бой с камшик до смърт за всеки, признат за виновен в прелюбодейство или хомосексуална връзка. Признатите за виновни за кражби ще се наказват с ампутация на крайници, за аборт наказанието е бичуване. Сексът между мъже вече ще се наказва с убиване с камъни, а лесбийките са изправени пред 100 удара с камшик или 10 години затвор.
Акцията за бойкот поде първо Джордж Клуни, а след това Елтън Джон обяви в социалните мрежи списък с хотели по света, собственост на султана на Бруней. Сред тях е и популярният „Дорчестър” в Лондон, пред който в събота ще се състои протест. Най-дълго управляващият монарх в света притежава лукзозни хотели още в Париж, Лос Анджелис, Рим, Милано.

Австралийски правозащитници поискаха днес държавата да забрани на Royal Brunei Airlines да каца в страната.

Върховният комисар на ООН по правата начовека – Мишел Бачелет, призова султанът да не прилага новия Наказателен кодекс заради драконовските мерки, които включват жестоки и нечовешки наказания, сериозно нарушаващи международното право в областта на правата на човека.
Същевременно султан Хасанал Болкиах заяви, че всички, които посетят страната му, ще се „насладят на безопасна и хармонична среда”.