Условна присъда за Бахжат Ал-Макуаси, пропагандирал у нас джихад

Ливанецът има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години

Общество
13:06 - 16 Октомври 2024
2829
Условна присъда за Бахжат Ал-Макуаси, пропагандирал у нас джихад

Софийският градски съд постанови 2 години затвор, като е отложил изпълнението на общо наказание за срок от 4 години, на Бахжат Ал-Макуаси, обвинен за престъпление против републиката, съобщиха от прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

Съдът е признал Ал-Макуаси за невиновен по обвинението "пропаганда за война", по глава 14 от Наказателния кодекс "Престъпления против мира и човечеството".

За виновен е признат по второто обвинение, което е по Първа глава от Наказателния кодекс "Престъпления против републиката". То е за това, че с цел да създаде смут и страх в населението, подсъдимият е изготвил звукови и текстове съобщения на български, арабски и английски език и е изпратил същите на двама граждани чрез електронно приложение.

В съобщенията е отправил закани, че ще убива, коли и нареже всеки евреин, че ще отмъсти за близките си и ще извърши убийство на всеки американец или ционист. Непосредствено след изпращането им е изпратил и текстово съобщение с обръщение към Аллах, че ще ги накълца на парчета, отбелязват от прокуратурата.

По третото обвинение, отново по същата глава и член от Наказателния кодекс, Ал-Макуаси е признат за виновен и му е наложено наказание от две години затвор. Обвинението е за това, че явно е подбуждал към извършване на престъпление, като с цел да създаде смут и страх в населението е изготвил и изпратил видеоклип на арабски език на двама свидетели, в който отправил призив към други хора да извършат убийства и телесни повреди на всеки американец или ционист, изказал послания за отмъщения - „кръв за кръв, разрушение за разрушение, убийство за убийство, дете за дете, да отмъстим на всеки американец или ционист, не им прощавайте, убивайте ги".

Ал-Макуаси е роден в Бейрут, Ливан, завършил висше образование "Английски език и литература" в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години. Той е осъждан, но е реабилитиран.