Устатата Ива Николова прости на Томислав Дончев за 40-те бона

Вторият в ГЕРБ осъди журналистката за чужди твърдения, тя разпродаде имуществото си заради него

Политика
15:22 - 14 Ноември 2022, Обновена на: 15:25 - 14 Ноември 2022
9605
Устатата Ива Николова прости на Томислав Дончев за 40-те бона

Дългогодишната журналистка от ПИК Ива Николова, която напусна наскоро популярния сайт и стана част от екипа на в. "Стандарт", явно е простила на втория в ГЕРБ Томислав Дончев за 40-те хиляди лева, на които я осъди преди години, а тя чинно си изплати. Това става ясно между редовете на взето от Николова интервю от вицето на Бойко Борисов и доста конформистките въпроси, зададени от нея към ексминистъра. 

Дончев осъди Николова, докато тя все още бе част от закритата отдавна телевизия ТВ7, при това не заради свои съждения, а заради питания, които зададе на писателя от Габрово Калин Илиев, твърдящ, че е откривател на политика. И че е попаднал в ГЕРБ заради "опита му в усвояването на евросредства чрез бизнес-инкубатора в Габрово". 

Тогава Илиев твърди, че той е поканил на работа Томислав Дончев във фондация "Отворено общество", както и че той го е вкарал в голямата политика, но през 2008 г. именно тя ги е разделила заради участието на Томислав в, както писателят я нарича, "глутницата ГЕРБ".

Вместо обаче бившият вицепремиер да заведе дело срещу съгражданина си за изреченото от него, той води съдебна сага с Николова. Печели делото и както се твърди, получава сумата разсрочено, като кредит, под формата на 480 лева всеки месец. 

Заради огромния борч, който Ива натрупва, журналистката е принудена да разпродаде немалка част от наследственото си имущество в родното Габрово - изградено от баща й - известния художник Никола Николов. 

Години наред Томислав Дончев мълчи за делото, а Николова не е на себе си и громи втория в ГЕРБ в почти всяко свое предаване. Е, близо 10 години по-късно двамата явно са заровили томахавките и заедно - под формата на интервю, се появиха на цяла страница в последния брой на вестника. 

В него политикът говори, че най-важното в турбулентния период за родната политика е разговорът, както и че консенсус между ГЕРБ и Продължаваме промяната не бил изключен.

"Вие да не мислите, че аз харесвам всички партийни лидери и съм съгласен с това, което казват? Ако искате да си призная нещо, понякога съм гневен от ниското ниво на подготовка и от щуротиите, които говорят.

Но никога не съм базирал опитите си за присъствие в политиката и в обществения живот на това колко много не харесвам някого и как не съм съгласен с него или да говоря щуротии по негов адрес. Това не води до нищо добро", коментира Дончев виждането си за съвместен кабинет между ГЕРБ, ПП и ДБ. 

Прогнозата му е, че стигне ли се до нови предсрочни парламентарни избори, следващата голяма тема в обществото щяла да е: "кой е виновен да ходим за пети път на избори в рамките на 2 години". И предупреждава, че има голям риск от предозиране на демокрацията. Освен това Дончев призовава по темата с връщането на хартиените бюлетини да не се вкарва излишен драматизъм. 

Според депутата от ГЕРБ е твърде възможно президентът Румен Радев да даде първия мандат за съставянето на кабинет още тази седмица. А партията на Бойко Борисов е в готовност да върне пълна папка с наредено правителство. Той не изключва лидерът на ГЕРБ да бъде обявен за проекто-премиер, но намеква, че партията била демократичен организъм и ръководството й се съобразявало с мнението на членовете й. 

А дали самият той ще бъде предложен за поста министър-председател, отговаря на Николова чрез философската си диплома: "Проектопремиер? Едва ли, защото или не ми е дошло времето или е минало!" 

През 2017 г. Ива Николова сама казва: "Томислав Дончев съсипа живота ми". Е, явно вече всичко е простено и забравено...