Увеличава ли се обхватът на ТОЛ-системата?

Общество
18:42 - 21 Септември 2022
2758
Увеличава ли се обхватът на ТОЛ-системата?

Националното тол управление увери, че не се променя обхватът на републиканските пътища, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона ще плащат тол такса. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод днешното решение на Министерския съвет.

Кабинетът прие нов Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние – тол такса и отмени досегашният списък. Целта на промяната е да се прецизира и актуализира информацията за отделните тол сегменти, за които се дължи такса. 

Направени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри. Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси, посочват от АПИ.

По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в предходния кабинет Гроздан Караджов внесе такова проекторешение, което беше качено на портала за обществени консултации в началото на юли.

Според доклада към него новият списък с платените пътища се прави, за да се увеличат приходите от такси, но и да не се натрупват нарушения от страна на превозвачите, за което те сигнализираха няколко пъти.

На няколко протеста представители на бранша на превозвачите призоваха за по-справедливо определяне на размера на тези такси.