Увеличаване на случаите на коронавирус в Турция

Единственият окръг в страната с нисък риск от коронавирус е останал Шърнак

Свят
12:08 - 22 Март 2021
2440
Увеличаване на случаите на коронавирус в Турция

За една седмица броят на окръзите с много висок риск от зараза с коронавируса се е увеличил с още 14 - от 25 на 39 окръга /от общо 81/, съобщават на първа страница в."Хюриет" и в."Миллиет", като се позовават на огласените през уикенда от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа данни за нивото на разпространение на коронавируса в страната за периода 13-19 март.

Турция класифицира окръзите в страната в четири групи в зависимост от броя на случаите на коронавируса - с нисък, среден, висок или много висок риск от зараза.

Единственият окръг в страната с нисък риск от коронавирус е останал Шърнак /Югоизточна Турция/.

Според представените данни броят на регистрираните случаи на 100 000 души за посочения период е бил 251,12 в Истанбул, 107,99 - в Анкара и 111,41 - в Измир. За предходната седмица от 6-12 март броят на случаите на 100 000 души в Истанбул бе 178, в Анкара - 68, а в Измир - 78.

Окръзите с най-голямо разпространение на коронавируса са черноморските окръзи Самсун, Гиресун и Синоп, а също и окръзите Балъкесир и Ялова в Северозападна Турция, а тези с най-ниско ниво на разпространение на зарзата - Шърнак, Сиирт, Хаккяри, Мардин и Шанлъурфа в Югоизточна Турция.

Вестник "Хюриет" цитира проф. Сема Култуфан Туран от специализирания научен съвет за борба срещу коронавируса, която посочва, че страната преживява един от най-трудните периоди на пандемията и навлиза в трета вълна на вируса.

Проф. Туран, а също и проф. Левент Акън, предупреждават, че в тази ситуацията местните ръководства във всеки окръг трябва да вземат мерки според ситуацията в окръга, като в противен случай ще се стигне до връщане на ограничителните мерки в цялата страна, които бяха облекчени след 1 март.