Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира”

Икономика
13:15 - 15 Юни 2022
1773
Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира”

Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира”. „Тя ще има възможност да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система за период от 20 часа”, заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„Както може би част от вас знаят „Чаира” е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. Това  е най-значителната регулираща мощност в нашата система. Взетото решение е важна стъпка относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир „Яденица”. С това решение ще се увеличи обемът на долния резервоар на ПАВЕЦ „Чаира" с 9 млн.кубика. По този начин централата ще мине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа, текущо е 8 часа и половина, т.е. капацитетът ще се повиши два пъти и 22 часа и половина в помпен режим. Към момента това е 11 часа”, уточни той.

По думите му реализирането на проекта „Яденица” ще доведе до значително подобряване на структурата на резервните мощности на страната. "Като генераторната мощност от 864 мегатава текущо и минимално време за достигане на пълно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими”, каза още Александър Николов.

По думите му ПАВЕЦ „Чаира” може да се разгледа като вид батерийна структура. „Това ще даде възможност много от зелените проекти, които вече са входирани в системния оператор да се случат, като има мощност, която да ги балансира и по този начин да има доста по-приемливи цени и по-големи възможности”, обясни той.