Ужас! Денга плъзна в България

МВнР препоръчва на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се брой на случаите на болестта в Аржентина

Новини
07:43 - 15 Март 2024
9438
Ужас! Денга плъзна в България

От началото на годината у нас има регистриран един случай на денга. Това показва справката на Националния център за заразни и паразитни болести, предаде dariknews.bg.

Случаят е бил потвърден през последната седмица на месец януари 2024 г. През миналата година в България не е имало денга.

Снощи ситуационният център на Министерството на външните работи обяви, че препоръчва на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се брой на случаите на болестта денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес през последните седмици.

Препоръчва се използването на репелент срещу комари, също така да и да не бъдат оставяни съдове, пълни с вода за дълго време.

Очаква сe случаите да продължат да растат поради обилните валежи в тези райони. Обявен е оранжев код за бури и градушки в Буенос Айрес и в още 10 провинции в страната. При необходимост се препоръчва ваксинация срещу вируса, съобщават от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Аржентина да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Буенос Айрес на следните телефонни номера: +54 11 4781 8644; + 54 11 4786 6273. Сигнали може да се подават и на имейл адрес на посолството: [email protected].

На 1 март тази година Бразилия съобщи, че инфекцията денга се разпространява с необичайно висок темп в страната. През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 потвърдени или вероятни случая.

Денгата е инфекция, причинена от вируса денга, който се предава от комари. Позната също и като „трошаща костите“ треска (на английски: bonebreak fever), тъй като причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат. Някои от симптомите на денгата са треска, главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от двете животозастрашаващи форми.

Денгата се счита за втората по значимост тропическа болест след маларията. Няма ваксина, която предпазва ефективно от вируса. Не съществува и конкретно лечение за денга.

Ако човек развие денга треска, обикновено може да се възстанови като просто приема достатъчно течности, при условие че заболяването е в лека или умерена форма. Ако случаят е по-сериозен, може да се наложи интравенозно подаване на течности или кръвопреливане.