В Австралия ускоряват ваксинирането на спортистите

Решението за приоритизиране на олимпийските атлети предизвика известно негодувание

Свят
13:33 - 28 Април 2021
2600
В Австралия ускоряват ваксинирането на спортистите

Олимпийският комитет на Австралия похвали решението да ускори ваксинацията за атлети, пътуващи за Летните олимпийски игри в Токио независимо от обвиненията за „пререждане на опашката“.

Австралийското правителство обяви, че около 2000 спортисти и персонал ще получат своите дози, преди да отпътуват за Игрите, които трябва да започнат на 23 юли. „Искаме да видим нашите атлети в Токио, където да бъдат конкурентни и да се върнат после безопасно в страната“, каза здравният министър Грег Хънт.

Главният изпълнителен директор на Австралийският олимпийски комитет Мат Керъл приветства новината като „голяма утеха“ за атлети и ръководни лица – като него, които отиват на Олимпиадата.

„Това е страхотна новина за атлетите, страхотна новина за ръководните лица“, настоявайки, че посещаемостта на атлетите няма да се окаже проблем за публичните ресурси.

Австралия не е бърза във ваксинирането на населението си, което е над 25 млн. души, като малко под 2 млн. дози са администрирани към днешна дата. Решението за приоритизиране на олимпийските атлети предизвика известно негодувание в социалните мрежи, като някои потребители изразиха недоволството си от това, че учители и някои медицински работници все още изчакват да бъдат напълно ваксинирани.

Поставената за цел, а именно ваксиниране на цялото население до септември или октомври едва ли ще бъде изпълнена и някои уязвими населения, като живеещите в домове за стари хора, също не са приели двете си дози.

„Докато уязвимите австралийци остават абсолютен приоритет при продължаващата ваксинация, националният кабинет осъзнава натиска върху нашите атлети при наближаването на Игрите в Токио“, сподели спортният министър Ричард Колбек.