В България или в чужбина ще бъде по-изгодно това лято?

Новини
14:52 - 13 Май 2022
2666
В България или в чужбина ще бъде по-изгодно това лято?

През пролетта наблюдаваме, че българите започват да се завръщат към коронните дестинации. Това до голяма степен се случи, защото мерките в голяма част от Европа се разхлабиха, а на доста места вече се пътува без никакви изисквания и ограничения.

Това разказва пред Euronews Димитър Балтов, заместник-председател на УС на обединение „Бъдеще за туризма“.

Към момента най-популярните дестинации за Италия, Франция, Испания и по-близките - Чехия и Австрия. Дори има интерес и към Англия, която остана малко на заден план заради Брекзит", обобщи той.

За лятото Гърция е топ дестинация, но се търсят почивки и в Италия и Испания. Португалия също е сред търсените дестинации, както и Турция.

По-екзотичните дестинации, традиционно се търсят през зимата и началото на есента. През миналия сезон предпочитани дестинации били Малдивите, Доминиканската република и Мексико, които се оформят като традиционните дестинации за българите. 

Цените се вдигат чувствително

освен заради инфлацията и заради шоковото повишаване на търсенето, а и защото предлагането е по-малко от преди пандемията. При големите дестинации като Париж, Барселона, Прага и други повишаването на цените на хотелите е между 70 и 90%, а за летните почивки настаняването е поскъпнало с около 50-60%.

Според експерта тези скокове в цените на хотелите се компенсират в голяма степен от туроператорите, за това и печалбите им са доста по-ниски.

В България руските и украинските туристи са ключови за пазара, а тази година по всяка вероятност те напълно ще отсъстват по Черноморието.

"Надявам се тези обеми да се заместят с други традиционни пазари за България като - Великобритания и Скандинавските държави", обясни той. Според Димитър Балтов цените на летните почивки и у нас ще бъдат по-високи това лято. 

"Сметките за ток са съществена част от калкулациите на нощувките, всички продоволствия за изхранване са доста по-скъпи, доставните цени пък са повече от двойни".

Почивките у нас или в чужбина ще бъдат по-изгодни?

"Ако говорим за абсолютна стойност, най-вероятно у нас ще е по-изгодно - най-малкото защото пътят ще струва по-малко. В същото време в близките около нас държави - в Гърция и Турция има доста конкурентни оферти", каза още той.