В България няма запас на ваксини срещу вариола

Причината - заболяването е овладяно през 1980 г., а ваксинацията е прекратена

Топ
19:32 - 23 Май 2022
1867
В България няма запас на ваксини срещу вариола

Вече 20 години д-р Зоя Ставрева работи като личен лекар в столичното 21-во ДКЦ. Не се притеснява от маймунската шарка и евентуално й разпространение у нас. 

„Аз си спомням един период като студентска, това е било 72-73-та година, всички медици ни направиха ваксини за едра шарка. Беше епидемия тогава“, разказа пред Би Ти Ви д-р Зоя Ставрева.

От Министерството на здравеопазването съобщиха за bTV, че в страната няма запас на ваксини срещу вариола, тъй като заболяването е овладяно през 1980 г., а ваксинацията прекратена. Според експертите

вирусът, който причинява маймунска шарка, е много близък до този на едрата шарка, за който вече има решение. 

„Добрата новина, че една много голяма част от хората са ваксинирани срещу едра шарка. Тази ваксина не се прилага от края на 70-те години на миналия век, но хората, които вече са ваксинирани, би трябвало да бъдат защитени в доста голяма степен от тежко боледуване. 85% е защитата, която ваксината осигурява и срещу маймунската шарка“, заяви проф. Радостина Александрова. 

„Не само, че няма висок риск от смъртни случаи, но няма и опасност за голяма епидемия, защото трябва много близък контакт и една много малка част се заразяват. Според проучвания от 50 контактни само един се заразява“, каза проф. Ива Христова.

Вирусът идва от Централна и Западна Африка. Инфектира основно маймуни, откъдето произлиза и наименованието му. Заразяването може да се случи от животно на човек при консумация на недобре термично-обработено месо,

или от човек на човек при контакт с телесни течности, както и от инфектирани предмети и повърхности.

„Как протича самото заболяване – с висока температура, над 38,5 градуса температура, с главоболие, болки в мускулите и гъба. Увеличаване на лимфните възли и разбира се обривът, който е много типичен, започва от лицето и се разпространява навсякъде по дланите, ходилата и гениталиите. Самото заболяване протича доста по-леко“, обясни проф. Александрова.

По-тежко протича болестта при деца и бременни жени, предупреждават специалистите и препоръчват спазването на висока хигиена с цел превенция.