В Белгия вече може да се работи само по 4 дни в седмицата

Договориха реформа, която ще позволи да се промени трудовото законодателство в страната

Новини
17:15 - 15 Февруари 2022
3216
В Белгия вече може да се работи само по 4 дни в седмицата

Партиите, формиращи белгийското правителство, договориха реформа, която ще позволи да се промени трудовото законодателство и една работна седмица да е с продължителност четири дни, но при условие часовете на труд да не се променят.

Обявеното от премиера Александер де Кроо и трима вицепремиери решение предстои да се разгледа от парламента, където се очаква да получи подкрепа. Целта е да се улесни балансът между работния и семейния живот.

Друга промяна, която според властите ще е в полза на работещите, е възможността да се работи по-малко една седмица и това да се компенсира по-малко следващата.

Подобни решения ще са право на трудещия се, който ще трябва да отправи искане към работодателя, ако желае да се възползва от подобен избор. При отказ от работодателя трябва да се даде обяснение.

Друго предложение в пакета е правото на дигитално изключване на работещите. Предстои и решение дали доставчиците, които работят за дигитални платформи, са служители на платформите или самонаети от гледна точка на белгийското законодателство.