В Бургас започва мащабен национален форум

Общество
19:47 - 30 Май 2024
1547
В Бургас започва мащабен национален форум

В Бургас започна второто издание на големия национален форум, посветен на изкуствения интелект и социално-емоционалното учене – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе днес и утре в Конгресния център до Морска гара.

Събитието е инициатива на РУО-Бургас и Община Бургас, която има за цел да създаде пространство за диалог между образователните експерти и заинтересованите страни за промотиране на иновации в българското училище и повишаване качеството на образованието.

„Когато първия път форумът е много успешен - това е попадение, ако и втория път е успешен - вече е устойчивост. Промяната в образованието зависи от всички вас – тези, които влизат в класната стая, тези, които управляват училищни и образователни институции, тези, които създават образователни политики, за да може всяко дете да има достоен и щастлив живот в България. Тази година започваме няколко сериозни инициативи, които да помогнат образованието да стане по-успешно. Започва нов модел на преподаване, ориентирано към умения за живота. Искаме преподаването да бъде свързано с реалния живот и реалните умения на учениците. Друг проект ще подкрепи дигитализацията на българското образование, а трети е свързан със стартиране от тази година на програмата PISA за училища. 20 % от тях ще въведат международния тест, за да опитаме да направим по-високи резултати на училищно ниво и ниво ученик“, сподели зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева на откриването на форума.

Второто издание на форума „Вдъхновители на образователни трансформации“ е посветено на две изключително актуални и важни теми, вълнуващи както учениците, така и техните учители - „Изкуственият интелект – предизвикателства и възможности“ и „Социално - емоционално учене“.

„Ние нямаме време, защото не се случва промяна , случва се взрив, благодарение на възхода на изкуствения интелект. Надпреварваме се с технология, която е непредвидима. Надпреварваме се и с онези млади потребители, които с готовност се впускат във всяка нова технология, докато ние се страхуваме от нея. Този страх трябва да бъде преодолян. Важно е да се осмелявате, да рискувате, да експериментирате. Защото сега имаме уникален шанс. За първи път в историята ни имаме равен старт с всички останали народи. Имаме огромен шанс да направим по-големи крачки от другите“, заяви в своето приветствие зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Бургас Михаил Ненов.

Лектори са водещи експерти в областта на информационните и образователните технологии, университетски преподаватели, технологични експерти, директори на училища и педагози-практици.

„Нека да работим със същата искра в очите, да работим заедно, за да можем да направим по-добро качеството на работата си и не в съревнование един с друг, а в стремеж към съвършенство в това, което правим“, допълни Петя Петрова – началник на Регионалното управление на образованието в Бургас. 

И тази година посетителите ще могат да разгледат практическите работилници, представящи всичко най-ново в тази област от компании и образователни организации във фоайето на Конгресния център. Ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, вокална формация ПГЧЕ „Васил Левски“ и хор „Трепетлика“ с диригент Пепа Запрянова поздравиха всички присъстващи в залата. 

Гости на събитието бяха още Владимир Крумов – зам.-областен управител на Бургас, проф. Милен Балтов – ректор на Бургаски свободен университет, проф. Алексиева – зам.-ректор на БСУ, проф. Ирена Марковска – зам.-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. Сотир Сотиров – ръководител на Лаборатория по интелигентни системи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, представители от Тракийския университет – Стара Загора и от ПУ „Паисий Хилендарски“, директори и учители в бургаски училища.