В Чехия обявиха извънредно положение

Страната ще затвори границите си за пътници, идващи от Германия и Австрия

Свят
16:49 - 12 Март 2020
2178
В Чехия обявиха извънредно положение

Правителството на Чехия обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса, съобщава "Асошиейтед прес".

Междувременно чешкото правителство наложи забрана на пътници от 15 страни, включително Франция, Германия и Великобритания.

Чехия ще затвори границите си за пътници, идващи от Германия и Австрия, а също така ще забрани влизането на чужденци, идващи от други рискови страни, за да ограничат заразата, обяви чешкият премиер Андрей Бабиш.

На гражданите също ще бъде забранено да пътуват до тези райони. Наред с другите мерки, правителството забрани публични събития на повече от 30 души и закриване на места като спортни центрове или спа услуги. Ресторантите трябва да са затворили до 20:00 часа.

От своя страна Норвегия и Литва са поредните страни в Европа, които затварят детски ясли, училища и университети.

Норвежкото правителство настоя, че служителите на работните си места трябва да са на разстояние поне един метър, а събиранията на повече от 50 души са забранени. Кралският дворец на Норвегия заяви, че всички официални ангажименти до началото на април ще бъдат или отменени, или отложени.

Литва отмени събиранията от над 100 души и затвори музеи, кина и спортни клубове. В столицата Вилнюс блокадата трябва да продължи пет седмици.