В ЕС искат санкции срещу Беларус

Ангела Меркел е "шокирана" от арестите и оказвания тормоз над протестиращите

Свят
14:14 - 14 Август 2020
232
В ЕС искат санкции срещу Беларус

Германия подкрепя ЕС да наложи санкции на Беларус заради "недопустимите" действия на властите срещу участниците в протестите след спорните президентски избори, информира АФП.

Преди извънредната среща на външните министри на страните членки на ЕС в Брюксел говорителят на германското правителство Щефен Зайберт коментира, че канцлерът Ангела Меркел е "шокирана" от арестите и оказвания тормоз над участниците в мирните демонстрации.

"Според нас трябва да се обсъдят санкции срещу тези, които са отговорни за нарушаване на човешките права", каза той пред журналисти.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също призова за налагане на санкции на тези, които "нарушават демократичните ценности...и човешките права" в Беларус.

"Уверена съм, че на днешните обсъждания на външните министри от ЕС ще демонстрираме нашата силна подкрепа за правата на народа на Беларус за основни свободи и демокрация", написа тя в "Туитър".

Днес ЕС ще започне процес по налагане на санкции на Беларус и ще изрази подкрепа за Гърция и Кипър в спора с Турция. Разговорите на 27-те страни членки ще започнат в 15,00 часа местно време.