В Европа броят на пожарникарите намалява , въпреки че редица пожари опустошават континента

България е сред страните членки с най-голям процентен спад на броя на огнеборците

Актуални новини
22:03 - 08 Август 2023
2267
В Европа броят на пожарникарите намалява, въпреки че редица пожари опустошават континента

Повечето страни в Европа съкращават армията си от пожарникари, въпреки че континентът се бори с все по-интензивни горещи вълни, които вече предизвикаха големи горски пожари в Гърция и Португалия това лято.

Държавите членки на ЕС отбелязаха спад на броя на пожарникарите с 1,5% през 2022 г. до по-малко от 360 000 в сравнение с предходната година, според изявление на Европейската конфедерация на профсъюзите, позоваващо се на данни на Евростат.

Най-голям процентен спад на годишна база в броя на пожарникарите е регистриран в Словакия (понижение с 30%), България (с 22%) и Португалия (с 21%), докато Франция е съкратила най-голям брой огнеборци (цели 5446), следвана от Румъния (4250) и Португалия (2907).

Единствените изключения, които всъщност подсилиха противопожарните си сили, бяха Испания, Италия и Гърция – държави, които бяха на фронтовата линия на опустошителните горещи вълни и горски пожари през последните няколко месеца. 

Гърция разшири противопожарната си армия с почти 60% през 2022 г., което помогна за борбата с пожарите миналия месец, наложили евакуацията на хиляди хора от остров Родос. Страната планира да наеме 500 нови пожарникари, според Василис Кикилиас, министър на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция.

Докато планетата се затопля бързо, след като вече бяха регистрирани най-горещите месеци юни и юли в историята, страните са хванати между справянето с изменението на климата в дългосрочен план и борбата с инфлацията плюс икономическото забавяне в по-краткосрочен план, което притиска държавните бюджети. Синдикатите се притесняват, че макроикономическите принуди може да доведе до допълнителни съкращения.

"Намаляването на броя на пожарникарите в разгара на климатична криза е рецепта за катастрофа", каза Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите и добави: "Притеснявам се, че може да има още съкращения, ако ЕС въведе отново правилата за строги икономии през следващата година".

Около 3000 пожарникари се борят с горските пожари в Португалия, след като повече от 1000 души избягаха от пожар в южната част на страната. Емисиите от изкопаеми горива водят до глобално затопляне, като температурите надхвърлят 40 гадуса по Целзий в части от Португалия и Испания. Италия миналия месец стана свидетеле на безпрецедентна гореща вълна в Сардиния, тъй като температурите почти достигнаха 46 градуса и доведоха до смъртни случаи от топлинен удар.

Горските пожари в Канада пък вече са овъглили повече от 25 милиона акра това лято, което е приблизително колкото размера на Исландия.

Държавите членки на ЕС не са единствените, засегнати от по-малко разпоредби за борба с пожарите. Обединеното кралство разполагаше с 21% по-малко пожарникари към март миналата година, отколкото преди 10 години. Централното финансиране за противопожарни и спасителни служби в Англия е намаляло с почти една четвърт през последното десетилетие в парично изражение, според Съюза на пожарните бригади в страната.