В Германия осъдиха остро заплахите на Тръмп към НАТО

САЩ
17:35 - 12 Февруари 2024
1850
В Германия осъдиха остро заплахите на Тръмп към НАТО

Думите на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат за поста на изборите през ноември Доналд Тръмп, че Русия може „да прави каквото иска“ със страните членки на НАТО, които не изразходват достатъчно средства за отбрана, предизвикаха остра критика сред германските политици и експерти, предаде ДПА.

„Тези изказвания са безотговорни и играят в полза на Русия. Никой няма полза от това в нашия съюз“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на днешното си посещение в Кипър.

„Погрешните изявления на Доналд Тръмп относно договорните задължения на САЩ в случай на атака срещу член на НАТО доказват още веднъж колко непредсказуем, безскрупулен и ненадежден е той“, коментира трансатлантическият координатор на германското правителство Михаел Линк пред вестник „Тагесшпигел“.

Бившият външен министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че думите на Тръмп са покана към президента на Русия Владимир Путин да изпита алианса.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген заяви, че исканията на Тръмп за допълнителни разходи за отбрана не са изненадващи, защото „по своя уникален начин“ ги е отправял, докато е бил президент.

Думите на Тръмп предизвикаха реакция и в Естония. Нейната министър-председателка Кая Калас заяви, че думите му трябва да се приемат като аларма от страните членки на алианса, които не инвестират достатъчно средства за отбрана, предаде Ройтерс. Според нея Европейският съюз трябва да изпрати ясно послание „независимо кой ще води (след изборите) американската администрация, че сме достатъчно силни, за да се защитаваме взаимно“, отбелязва БТА.