В Германия предупреждават за анти-Ковид радикализация

49-годишен германец бе арестуван по-рано след като застреля в главата 20-годишен продавач

Свят
16:15 - 21 Септември 2021
3473
В Германия предупреждават за анти-Ковид радикализация

Висши политици в Германия са шокирани след убийството на млад служител на бензиностанция, който е помолил клиент да носи маска за лице и предупредиха във вторник за радикализирането на хора, които се противопоставят на пандемичните ограничения в страната, съобщава АП.

49-годишен германец бе арестуван по-рано след като застреля в главата 20-годишен продавач.

Властите заявиха, че мъжът обяснил, че е действал от гняв, след като му е отказано обслужване, защото не носи маска.

Изискването за носене на маски в магазините е сред мерките, които се прилагат в Германия за спиране на разпространението на вируса.

Според полицията заподозреният напуснал бензиностанцията след спора, но след това се върнал по-късно с маска и убил младият продавач. Извършителят е германски гражданин.

Кандидатът на лявоцентристката партия "Зелени" за наследник на германския канцлер Ангела Меркел изрази ужас от убийството. Федералните избори в Германия са насрочени за неделя.

"Разтърсена съм от това ужасно убийство на млад мъж, който просто поиска да се спазват съществуващите правила", каза Аналена Бърбок в туит.

Тя също изрази загриженост относно радикализацията на германското движение Querdenken, което включва хора, които се противопоставят на маски и ваксини, вярващи в конспирации и някои крайно десни екстремисти.

Властите не казаха веднага дали заподозреният в убийството на бензиностанцията е свързан с движението, което е подложено на все по-голям контрол от германските служби за сигурност след поредица от големи антиправителствени протести, някои от които прераснаха в насилие.

Прокуратурата заяви пред германската информационна агенция ДПА, че мъжът не е бил известен на полицията и че не е имал законно право да притежава огнестрелното оръжие, намерено в дома му.

Пол Зиемяк, генералният секретар на дясноцентристката партия на Християндемократическия съюз на Меркел, нарече убийството "неразбираемо". "Млад мъж е буквално екзекутиран, защото се е позовал на правителственото изискване за маска. Невъобразимо ниво на радикализация".

Фейсбук миналата седмица премахна почти 150 акаунта и страници, свързани с движението Querdenken съгласно нова политика, фокусирана срещу групи, които разпространяват дезинформация или подбуждат към насилие, но които не се вписват в съществуващите категории на платформата.